Alles uit eigen voorraad geleverd
Gratis verzending vanaf 25 euro!
Op werkdagen voor 12.00 besteld, de volgende dag bezorgd.
Webshopkeurmerk
Welke wielmaat kinderfiets heb ik nodig?
19-05-2023

Welke wielmaat kinderfiets heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste wielmaat voor kinderfietsen is van groot belang. De wielmaat heeft namelijk invloed op de veiligheid, het comfort en de prestaties van het kind tijdens het fietsen. Een kind dat op een fiets rijdt met de juiste wielmaat zal gemakkelijker kunnen manoeuvreren, balanceren en trappen. Het is daarom essentieel om de juiste wielmaat te kiezen bij het kopen van kinderfietsen.
 

De voordelen van de juiste wielmaat voor een kind

 
Wanneer een kind fietst op een fiets met de juiste wielmaat, ervaart het verschillende voordelen. Ten eerste zorgt de juiste wielmaat voor een betere controle over de fiets. Het kind kan gemakkelijker sturen en de fiets onder controle houden, wat resulteert in een groter gevoel van zelfvertrouwen en plezier tijdens het fietsen.
 
Daarnaast draagt de juiste wielmaat bij aan een goede houding en ergonomie. Een fiets met een te grote of te kleine wielmaat kan leiden tot een verkeerde zithouding, wat ongemak en vermoeidheid veroorzaakt. Met de juiste wielmaat kan het kind comfortabel zitten en efficiënt trappen.
 

Wanneer is het tijd voor een nieuwe kinderfiets?

 
Kinderen groeien snel en het kan lastig zijn om bij te houden wanneer het tijd is voor een nieuwe kinderfiets met een grotere wielmaat. Er zijn enkele signalen die erop wijzen dat een kinderfiets te klein is geworden. Let bijvoorbeeld op de knieën van het kind tijdens het fietsen. Als de knieën tegen het stuur aankomen of te ver buigen, is de fiets meestal al te klein.
 
Een ander signaal is wanneer het kind moeite heeft om bij de grond te komen met zijn of haar voeten wanneer ze op het zadel zit. Het is belangrijk dat het kind met de voeten de grond kan raken om gemakkelijk te kunnen stoppen en opstappen. Als dit niet mogelijk is, is het tijd voor een fiets met een grotere wielmaat.
 

Het belang van een passende wielmaat bij de ontwikkeling van het kind

 
Naast het comfort en de veiligheid speelt de wielmaat ook een rol bij de ontwikkeling van het kind. Het juiste fietsen op een fiets met de passende wielmaat helpt bij de ontwikkeling van de motoriek, balans en coördinatie van het kind. Het kind leert op een goede manier te fietsen en ontwikkelt de benodigde vaardigheden voor andere fietsactiviteiten.
 

Hoe meet je de wielmaat van een kinderfiets?

 
Het meten van de wielmaat van een kinderfiets is een eenvoudig proces dat u zelf kunt doen. Volg deze stapsgewijze handleiding om de juiste wielmaat te bepalen:
 
 • Zorg ervoor dat de fiets rechtop staat en dat het wiel vrij kan draaien.
 • Meet de diameter van het wiel van rand tot rand. Dit is de meest nauwkeurige manier om de wielmaat te bepalen.
 • Noteer de gemeten diameter in inches.
 

Belangrijke aandachtspunten bij het meten van de wielmaat

 
Bij het meten van de wielmaat zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar u op moet letten. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat het wiel volledig opgepompt is voordat u de meting uitvoert. Een zacht of leeggelopen wiel kan de meting beïnvloeden en leiden tot onnauwkeurige resultaten.
 
Houd er rekening mee dat wielmaten vaak worden uitgedrukt in inches. Het is daarom handig voor wanneer u gaat meten, de centimeters omrekent naar inches. Een inch is 2,54 centimeter, wilt u van centimeters naar inches terugrekenen, dan deelt u het aantal centimeters door 2,54.
 

Verschillende wielmaten voor kinderfietsen

 
Kinderfietsen zijn verkrijgbaar in verschillende wielmaten, die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen en lengtes. Hier is een overzicht van de meest gangbare wielmaten voor kinderfietsen:
 
 • 12 inch: Geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar met een lengte van ongeveer 85 cm tot 100 cm.
 • 16 inch: Geschikt voor kinderen van 4 tot 6 jaar met een lengte van ongeveer 100 cm tot 115 cm.
 • 20 inch: Geschikt voor kinderen van 6 tot 8 jaar met een lengte van ongeveer 115 cm tot 130 cm.
 • 24 inch: Geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar met een lengte van ongeveer 130 cm tot 145 cm.
 
Het is belangrijk om te onthouden dat dit richtlijnen zijn en dat de lengte van het kind een belangrijke factor is bij het kiezen van de juiste wielmaat.
 

Het kiezen van de juiste wielmaat

 
Bij het kiezen van de juiste wielmaat voor een kinderfiets zijn er enkele factoren waarmee u rekening moet houden. Naast de leeftijd van het kind en de wielmaat, moet u ook kijken naar de binnenbeenlengte van het kind. Dit is de afstand vanaf de grond tot het kruis van het kind.
 
Een goede vuistregel is dat het kind met beide voeten plat op de grond moet kunnen staan wanneer het op het zadel zit. Hierdoor kan het kind gemakkelijk opstappen, stoppen en evenwicht bewaren. Het is ook belangrijk dat het kind een lichte buiging heeft in de knieën wanneer het de pedalen helemaal naar beneden drukt.
 

Aanbevelingen specifieke leeftijdsgroepen

 
Om u verder te helpen bij het kiezen van de juiste wielmaat, volgen hier enkele aanbevelingen voor specifieke leeftijdsgroepen:
 
 • Voor kinderen van 2 tot 4 jaar met een lengte van ongeveer 85 cm tot 100 cm wordt een fiets met 12 inch wielen aanbevolen.
 • Voor kinderen van 4 tot 6 jaar met een lengte van ongeveer 100 cm tot 115 cm wordt een fiets met 16 inch wielen aanbevolen.
 • Voor kinderen van 6 tot 8 jaar met een lengte van ongeveer 115 cm tot 130 cm wordt een fiets met 20 inch wielen aanbevolen.
 • Voor kinderen van 8 tot 12 jaar met een lengte van ongeveer 130 cm tot 145 cm wordt een fiets met 24 inch wielen aanbevolen.
 
Het is echter belangrijk om altijd de individuele lengte en de binnenbeenlengte van het kind te controleren voordat u een definitieve beslissing neemt.
 

Tips bij het kopen van een kinderfiets

 
Bij het kopen van een kinderfiets zijn er enkele belangrijke punten waar u op moet letten. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden:
 
 • Pas de fiets aan op de lengte en de ontwikkeling van het kind. Controleer of het zadel en het stuur gemakkelijk verstelbaar zijn, zodat de fiets kan meegroeien met het kind.
 • Controleer de remmen en zorg ervoor dat ze goed functioneren. Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat het kind de fiets gemakkelijk kan stoppen met de remmen.
 • Let op het gewicht van de fiets. Een lichte fiets is gemakkelijker te hanteren en te besturen voor een kind.
 • Controleer de kwaliteit van de banden en zorg ervoor dat ze voldoende grip bieden.
 • Overweeg het gebruik van stabilisatoren of zijwieltjes voor jongere kinderen die nog moeten leren fietsen.
 

Veiligheid en comfortaspecten om in overweging te nemen

 
Naast de wielmaat en technische kenmerken van de fiets, zijn er ook veiligheid en comfortaspecten waar u rekening mee moet houden bij het kopen van een kinderfiets. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:
 
 • Zorg ervoor dat de fiets is uitgerust met de nodige veiligheidsvoorzieningen, zoals reflectoren, bel en verlichting.
 • Controleer of het zadel en het stuur comfortabel zijn en ergonomisch ontworpen.
 • Overweeg het gebruik van beschermende uitrusting, zoals een kinderhelm, om de veiligheid van het kind te waarborgen.
 • Kies voor een fiets met goede vering of banden met voldoende demping als het kind van plan is off-road of op oneffen terrein te fietsen.
 

De juiste wielmaat voor een kinderfiets

 
Bij het kiezen van de juiste wielmaat voor een kinderfiets is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd, lengte en ontwikkeling van het kind. Door de juiste wielmaat te kiezen, zorgt u voor comfort, veiligheid en een goede ontwikkeling van het kind tijdens het fietsen. Houd deze tips en richtlijnen in gedachten bij het meten, kiezen en kopen van een kinderfiets, zodat uw kind optimaal kan genieten van het fietsen.