Op werkdagen voor 12.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Alles uit eigen voorraad geleverd
Webshopkeurmerk
Driewielers versus loopfietsen
01-10-2024

Driewielers versus loopfietsen

Naar mate jouw kindje groeit, sta je voor verschillende keuzes. Een keuze daarvan is een vervoersmiddel in de vorm van een fiets. Fietsen zijn er in allerlei soorten voor kleine kinderen, populaire opties zijn driewielers of een loopfiets. Veel mensen vragen zich af wat de beste keuze is, een loopfiets of een driewieler. In deze blog zetten we de verschillen tussen de twee soorten op een rij, zodat jij gemakkelijk een keuze kunt maken.
 

Over een driewieler

De driewieler is een klassieker onder de kinderfietsen. Het is een fiets met drie wielen, twee achter en één voor, die speciaal is ontworpen om kinderen stabiliteit en ondersteuning te bieden. Driewielers zijn vaak uitgerust met een stuurstang voor ouders, zodat ze de fiets kunnen duwen en sturen. Onder andere deze functie maakt een driewieler populaire bij ouders van jonge kinderen die nog niet klaar zijn om zelf het evenwicht te bewaren. Dit zijn de voordelen van een driewieler:
 
  • Stabiliteit en veiligheid
Door de drie wielen staat de fiets altijd stabiel. Dit maakt de driewieler een veilige keuze, vooral voor jonge kinderen die nog niet goed balans kunnen behouden.
 
  • Controle van de ouders
Veel driewielers zijn voorzien van een (afneembare) duwstang. Hiermee kunnen de ouders het kind helpen sturen en duwen wanneer dit nodig is. Dit is ideaal voor lange wandelingen. Ook is het een veilige optie voor bijvoorbeeld langs een drukke weg.
 
  • Leren trappen
Een driewieler helpt kinderen om te leren trappen. Dit is een goede vaardigheid die later van pas komt bij het fietsen op een echte fiets.
 
Uiteraard zijn er voor kinderen ook nadelen bij een driewieler. Ten eerste ontwikkelt een kind minder balans bij een driewieler. De drie wielen zorgen al voor veel stabiliteit en daarom zal het kind hier weinig voor hoeven doen. Ook beperkt een driewieler de mobiliteit. Een driewieler is meestal zwaarder en minder wendbaar dan een loopfiets. Voor kinderen kan dit betekenen dat ze minder snel en soepel kunnen bewegen.
 

Over een loopfiets

Een loopfiets is een fiets zonder trappers. In plaats van trappers gebruiken kinderen kun benen om vooruit te komen. Loopfietsen zijn meestal licht van gewicht, met een laag zadel welke gemakkelijk in hoogte verstelbaar is. Deze kenmerken maken loopfietsen een goede manier voor jonge kinderen om te leren balanceren en vertrouwen te krijgen in hun eigen mobiliteit. Ze zijn de afgelopen jaren erg populair geworden, omdat ze een ideale voorbereiding zijn op een gewone fiets. Kinderen die gewend zijn aan een gewone fiets, stappen vaak zonder problemen over op een fiets met trappers. Dit zijn de voordelen van een loopfiets:
  •  Ontwikkeling van balans
Het allergrootste voordeel van een loopfiets is dat het kinderen helpt hun evenwicht te ontwikkelen.
 
  • Meer onafhankelijkheid
Een loopfiets is licht en eenvoudig te gebruiken, waardoor kinderen zich vrij kunnen bewegen zonder hulp van ouders. Dit bevordert indirect ook hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen.
 
  • Actieve houding
Bij een loopfiets zijn kinderen constant in beweging. Ze rennen, stappen en gebruiken hun hele lichaam om voort te bewegen. Dit helpt bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden en stimuleert lichaamsbeweging.
 
Het nadeel van een loopfiets is dat er geen trapoefening is. Een loopfiets heeft geen pedalen, wat betekent dat kinderen het trappen niet leren. Dit is iets waar ze later apart nog aan moeten wennen wanneer ze overstappen naar een fiets met trappers. Voor heel jonge kinderen, met name onder de twee jaar, kan het balans houden bij een loopfiets lastig zijn. in dat geval kan een driewieler een betere oplossing zijn.
 

Een driewieler of een loopfiets kiezen voor jouw kind?

Als jouw kind toe is aan een van deze fietsen, begrijpen wij maar al te goed dat het lastig is om de juiste keuze te maken. Het antwoord hangt af van de leeftijd, vaardigheden en het karakter van je kind.
 
  • Voor de allerkleinsten (1-2 jaar)
Voor jonge kinderen die net beginnen met hun eerste fietsavonturen, is de driewieler vaak de beste keuze. Het biedt stabiliteit en veiligheid én je kunt altijd ouder ingrijpen als dit nodig is.
 
  • Voor kinderen vanaf 2-3 jaar
Wanneer je kind wat meer zelfvertrouwen heeft en klaar is om te leren balanceren, is een loopfiets een goede keuze. Het helpt je kind om evenwicht te leren bewaren, wat een belangrijke stap is in het leerproces van fietsen.
 
  • Actieve kinderen
Heeft jouw kind veel energie en is hij nieuwsgierig naar nieuwe uitdagingen? Dan zal een loopfiets waarschijnlijk beter passen, omdat het meer vrijheid biedt en helpt bij de ontwikkeling van balans.
 

Driewielers versus loopfietsen? Je koopt ze beide bij Kidsbikes

Ben je eruit welke fiets jouw kind nodig heeft? De mooiste driewielers en loopfietsen koop je bij Kidsbikes. In ons assortiment zitten loopfietsen van merken als Wishbone en Trybike. Dit zijn hoogwaardige merken in de wereld van loopfietsen. Driewielers hebben we van onder andere Italtrike. In ons uitgebreide assortiment vind je de allermooiste loopfietsen en driewielers, dus welke jouw kind ook nodig heeft, bij ons kun je terecht. Kom vrijblijvend bij ons langs. We zitten aan de Koningsweg 10 in Groningen en staan klaar om je te helpen. Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!