Alles uit eigen voorraad geleverd
Gratis verzending vanaf 25 euro!
Op werkdagen voor 12.00 besteld, de volgende dag bezorgd.
Webshopkeurmerk
Handrem of terugtraprem bij kinderfiets?
17-05-2023

Handrem of terugtraprem bij kinderfiets?

Bij het kiezen van een kinderfiets is de juiste rem essentieel voor de veiligheid en het vertrouwen van het kind. In dit artikel lees je meer over het verschil tussen de handrem en terugtraprem bij kinderfietsen. We bekijken de werking, voor- en nadelen van beide remtypes en bekijken belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het maken van uw keuze.
 
De allerbeste keuze is een kinderfiets met zowel een terugtraprem als een handrem. Niet ieder kind beschikt over voldoende kracht om bijvoorbeeld de terugtraprem te gebruiken, of de vaardigheden die nodig zijn voor een handrem. Daarom raden we ook aan om te kijken of beide remmen een optie zijn. Wanneer je toch een fiets met één rem kiest, dan is de terugtraprem de beste keuze.
 

Wat is een handrem?


Een handrem is een type remmechanisme dat wordt bediend met de handen van de fietser. Het is een veelvoorkomende remoptie op kinderfietsen en volwassenfietsen. In tegenstelling tot een terugtraprem, waarbij de pedalen achteruit worden bewogen om te remmen, vereist een handrem het gebruik van handkracht om de fiets tot stilstand te brengen.
 

Werking van een handrem


Een handrem maakt gebruik van een kabelsysteem om de remkracht van het handvat naar de remmen aan de wielen over te brengen. Wanneer de fietser de handrem inknijpt, wordt de remkabel strakker getrokken, waardoor de remblokken tegen de velgen of schijven worden gedrukt. Dit zorgt voor wrijving, waardoor de fiets vertraagt of stopt, afhankelijk van de kracht die wordt uitgeoefend op de handrem.
 

Voordelen van een handrem


Het gebruik van een handrem op een kinderfiets biedt verschillende voordelen:
 
 • Met een handrem hebben kinderen meer controle over hun remkracht. Ze kunnen de remmen geleidelijk aanhalen of loslaten, waardoor ze nauwkeuriger kunnen remmen, vooral in situaties waarin precisie vereist is.
 • Kinderen vinden het vaak gemakkelijker om een handrem te gebruiken dan een terugtraprem. Het indrukken van een handrem met de handen is een natuurlijke beweging die ze snel onder de knie kunnen krijgen.
 • Het gebruik van een handrem bevordert de ontwikkeling van de hand- en oogcoördinatie bij kinderen. Ze leren de juiste kracht en timing toe te passen om effectief te kunnen remmen.
 

Nadelen van een handrem


Hoewel handremmen vele voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden:
 
 • Jongere kinderen hebben mogelijk nog niet voldoende kracht en coördinatie om een handrem effectief te gebruiken. In dergelijke gevallen kan een terugtraprem een betere keuze zijn.
 • Handremmen kunnen gevoeliger zijn voor slijtage en vereisen regelmatig onderhoud. De remkabels moeten worden gecontroleerd en indien nodig afgesteld, en de remblokken moeten periodiek worden vervangen om optimale remprestaties te garanderen.
 • In natte of modderige omstandigheden kunnen handremmen minder efficiënt zijn vanwege verminderde wrijving tussen de remblokken en de velgen. Dit kan de remafstand beïnvloeden en vereist extra voorzichtigheid tijdens het remmen.
 
Het is belangrijk om deze voor- en nadelen af te wegen bij het kiezen tussen een handrem en een terugtraprem voor uw kinderfiets.
 

Wat is een terugtraprem?


Een terugtraprem is een type remmechanisme dat wordt geactiveerd door de pedalen van de fiets achteruit te bewegen. In plaats van een handrem te gebruiken, kunnen fietsers met een terugtraprem eenvoudigweg de pedalen in de tegenovergestelde richting draaien om de fiets tot stilstand te brengen.
 

Werking van een terugtraprem


Een terugtraprem maakt gebruik van een interne vrijloopnaaf in het achterwiel van de fiets. Wanneer de fietser achteruit trapt, wordt een mechanisme geactiveerd dat ervoor zorgt dat de remblokken tegen de binnenkant van de naaf worden gedrukt. Dit zorgt voor wrijving en vertraagt of stopt de fiets.
 

Voordelen van een terugtraprem


Het gebruik van een terugtraprem op een kinderfiets biedt verschillende voordelen:
 
 • Terugtrapremmen zijn gemakkelijk te bedienen, vooral voor jonge kinderen die mogelijk moeite hebben met het gebruik van handremmen. Ze kunnen de pedalen gewoon achteruit trappen om te remmen, zonder zich zorgen te hoeven maken over het bedienen van een handrem.
 • Terugtrapremmen vereisen over het algemeen minder onderhoud dan handremmen. Er zijn geen remkabels of remblokken die regelmatig moeten worden gecontroleerd of afgesteld. Dit maakt ze een handige keuze voor ouders die op zoek zijn naar een onderhoudsarme optie.
 • Terugtrapremmen zijn vaak geschikter voor jongere kinderen die nog niet de kracht of coördinatie hebben om een handrem effectief te gebruiken. Het trappen van de pedalen achteruit is een intuïtieve handeling die gemakkelijk kan worden aangeleerd.
 

Nadelen van een terugtraprem


Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een terugtraprem:
 
 • In vergelijking met handremmen bieden terugtrapremmen minder controle over de remkracht. Het is moeilijker om geleidelijk te remmen of kleine aanpassingen te maken tijdens het fietsen. Dit kan vooral een nadeel zijn in situaties waar precisie vereist is, zoals bij het manoeuvreren in het verkeer.
 • Bij intensief gebruik, zoals lange afdalingen waarbij de rem continu wordt gebruikt, kan een terugtraprem warmte genereren. Dit kan invloed hebben op de remprestaties en vereist extra voorzichtigheid om oververhitting te voorkomen.
 • Remblokken kunnen slijten. Hoewel terugtrapremmen over het algemeen minder onderhoud vereisen, kunnen de remblokken na verloop van tijd slijten. Het is belangrijk om de remblokken regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen om ervoor te zorgen dat de remprestaties optimaal blijven.
 
Bij het kiezen tussen een handrem en een terugtraprem voor uw kinderfiets is het belangrijk om rekening te houden met deze voor- en nadelen en te bepalen welk remmechanisme het beste past bij de behoeften en vaardigheden van uw kind.
 

Belangrijke factoren bij het kiezen van een rem

 
Bij het maken van de keuze tussen een handrem en een terugtraprem voor een kinderfiets zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. We hebben ze hieronder nog eens voor u op een rijtje gezet:
 

Leeftijd en fietsvaardigheid van het kind


De leeftijd en fietsvaardigheid van het kind spelen een cruciale rol bij het kiezen van het juiste remmechanisme. Jongere kinderen kunnen moeite hebben met het begrijpen en gebruiken van een handrem, terwijl een terugtraprem voor hen intuïtiever kan zijn. Oudere kinderen die meer ervaring hebben met fietsen, kunnen beter in staat zijn om een handrem effectief te bedienen.
 

Fietsomgeving en terrein


De omgeving waarin het kind fietst en het terrein waarop de fiets voornamelijk wordt gebruikt, zijn ook belangrijke overwegingen. In een stedelijke omgeving waar veel stop-and-go-verkeer is, kan een handrem handiger zijn. Als het kind voornamelijk offroad fietst of op heuvelachtig terrein, kan een terugtraprem meer stabiliteit bieden tijdens het remmen.
 

Persoonlijke voorkeur van het kind


Het is essentieel om ook rekening te houden met de persoonlijke voorkeur van het kind. Sommige kinderen voelen zich comfortabeler bij het gebruik van een handrem, terwijl anderen de voorkeur geven aan een terugtraprem. Het is belangrijk om het kind te betrekken bij de keuze en rekening te houden met zijn of haar comfort en vertrouwen tijdens het fietsen.
 

Extra veilig de weg op met een stevige kinderhelm


Het belang van een goede rem voor de kinderfiets hebben we aan u voorgelegd. Echter kan het ondanks een goede rem tot een valpartij komen. Daarom is het ook goed om te kijken naar een veilige en stevige fietshelm voor kinderen. Er zijn uitstekende kinderhelmen verkrijgbaar met mooie prints van bijvoorbeeld Paw Patrol, Barbie, Spongebob en nog vele anderen.
 
Door rekening te houden met deze factoren en de specifieke behoeften van uw kind, kunt u de juiste remmechanismekeuze maken, de handrem of terugtraprem voor een kinderfiets.